Making Spaces Into Places

close
September 8, 2016

APUS IT Center

Adding to the campus at American Public University, the IT Center tells the story of how technology has developed throughRead more →

January 28, 2016

Patterson Hall

Once a 19-room boarding house, the historic Patterson Building has been renovated to create Patterson Hall for the University SystemRead more →

February 25, 2015

St. Mark’s Lutheran Church

Like many established churches, St. Mark’s Lutheran Church in Hagerstown, MD has not had an update to their facility inRead more →

January 1, 2015

West Virginia Residence

A 12,000 square foot residence nestled in the woods of the rolling countryside of West Virginia. The placement of theRead more →

December 17, 2013

Berkeley Springs Restaurant

An early concept of a new 3,000 square foot restaurant in Berkeley Springs, West Virginia.  The design is inspired byRead more →

December 5, 2013

APUS Finance Center

American Public University Finance Center The renovation of an existing warehouse, located next to the University’s Academic Center, into aRead more →

December 5, 2013

Middletown War Memorial

The Town of Middletown, MD had an existing memorial for local World War II veterans that was dedicated in 1947.Read more →

December 5, 2013

APUS Academic Center

Certified LEED Gold, this 45,000 square foot, four story administration building houses the University’s Admissions Department and was the firstRead more →

December 5, 2013

City of Hagerstown

Tucked between the historic Masonic Temple, Tristate Building, Walker House, and Schindel Rohrer, is a 200 space precast concrete parkingRead more →

December 5, 2013

William Bowen Residence Addition

The family room addition anchors the west end of the existing brick rancher, creating a corner outside courtyard. Large glassRead more →

December 5, 2013

Sycamore Springs Farm

Sycamore Springs Farm posed a challenge in creating a modest addition to an historic stone farm house while maintaining theRead more →

December 5, 2013

Good Spirits Farm

Good Spirits Farm was both an addition and renovation to an existing farmhouse that was once used as a hospitalRead more →

December 5, 2013

Cool Hollow Residence

Located in the countryside, this pool house for the private residence, named Cool Hollow,  features heavy timber trusses and highRead more →

December 5, 2013

Younger Residence

The interior of this 7,000 square foot residence was completely renovated. The design integrated an expanded kitchen, family game room,Read more →

December 5, 2013

Braddock Heights VFD

Braddock Heights Volunteer Fire Department staff is expanding, meeting the needs of the local community and its safety.  Their previousRead more →

December 5, 2013

Lucy School

The Lucy School is a 7,000 square foot “state of the art” facility showcasing the latest in green design; includingRead more →

December 5, 2013

Bulls and Bears Restaurant

In addition to office space, the renovation of the Tristate Building in downtown Hagerstown houses the Bulls and Bears Restaurant. Read more →

December 5, 2013

Intelsat Disaster Recovery Facility

The Disaster Recovery Facility provides Intelsat’s clients with an offsite disaster recovery location, away from their primary operation.  Rather thanRead more →

December 5, 2013

Intelsat Antenna Support Facility

Intelsat’s expansion of their Mountainside Teleport required a third generator and additional electrical service to meet their growing demand.  TheirRead more →

close

APUS IT Center

Reception area

Adding to the campus at American Public University, the IT Center tells the story of how technology has developed through architectural details. Starting at the exterior of this former warehouse, located behind the University’s Finance Center, this 40,000 square foot building has windows arranged in a Morse Code pattern. Upon entering the two story structure, one is greeted at the lobby reception area with lights reminiscent of Orion’s belt, a copy of the Voyager Record in the desk, and wood walls that contain an Arecibo message, similar to the one first broadcast into space. Also on the first floor is a large multi-purpose room with binary code etched into the glass. The building also features an observatory dome and telescope for the school’s science departments. The dome and telescope are fully automated, allowing remote control for professors and students studying the stars. The building is in review for a LEED Silver rating by the U.S. Green Building Council.

close

Patterson Hall

Living Room

Once a 19-room boarding house, the historic Patterson Building has been renovated to create Patterson Hall for the University System of Maryland at Hagerstown (USMH). This is the first student housing project in downtown Hagerstown and was created through a public/private partnership between a local developer, the City of Hagerstown, and USMH. The new residence hall is comprised of four-two bedroom apartments within walking distance of USMH. Each apartment has a full kitchen, living area, washer/dryer, and private bathrooms for each student. The renovation offered many challenges, as the existing floors were collapsing and all the framing needed reinforcement to meet current design standards.

close

St. Mark’s Lutheran Church

1331 foyer 2014 06 23 WEBSITE

Like many established churches, St. Mark’s Lutheran Church in Hagerstown, MD has not had an update to their facility in over 50 years. MSB Architects was hired to assess the needs in their existing building and prepare a master plan complete with Americans with Disabilities Act (ADA) accessibility improvements and programmatic changes. While it is important to resolve the ADA accessibility issues, what St. Mark’s really needed was a clear front entrance. Like most churches in urban areas, there is a main entrance into the sanctuary, but the parking lot is near the rear of the building, making it more convenient for most individuals to enter another way. Once inside the secondary entrance, parishioners have to travel through several rooms to get to the sanctuary, which is not ideal for moving people through the space. Combined with several elevation changes on the first floor, some changes were needed to make the best use of the space and keep the congregation safe.

Our solution was to design a new main entrance and convert the adjacent space into a small, informal gathering area, perfect for socializing before or after services. The new entry space will be two-stories and have similar architectural character to their existing sanctuary. Not only did this solution provide them with a new entry, but it also allows for the staff in the second floor offices to see the entrance and properly meet guests. After a careful study of the first floor elevation issues, we were able to address the issue through the use of a two sided elevator near the sanctuary. This provides access to every space on the first floor, the basement and second floor, except the auditorium. Access issues to the auditorium were solved through the design of a simple ramp. Our design concept provided solutions that St. Mark’s had not previously considered. Our out of the box thinking for the final master plan layout should meet the church’s needs for the next 50 years.

close

West Virginia Residence

WV Residence Night Exterior crop

A 12,000 square foot residence nestled in the woods of the rolling countryside of West Virginia. The placement of the house takes full advantage of the rolling landscape and mountainside views to the rear of the property. The entrance to the house has fewer windows than the rear to reinforce the view shed towards the mountains. Stone and wood where chosen for the exterior finishes in keeping with its natural environment.

close

Berkeley Springs Restaurant

Berkeley Springs

An early concept of a new 3,000 square foot restaurant in Berkeley Springs, West Virginia.  The design is inspired by nearby mineshafts, which were built in pieces, using materials on hand.  As miner’s needs changed, so did the mineshafts, as reflected in the seemingly haphazard juxtaposition of shapes in the restaurant building.  The outside terrace mimics the mineshaft opening overlooking the landscape below from high on the hillside.

close

APUS Finance Center

APUS Finance Center Glass Bridge

American Public University Finance Center

The renovation of an existing warehouse, located next to the University’s Academic Center, into a 90,000 square foot administration building for the Finance Department of the American Public University System.  The Finance Center is three stories, with the second story open along the perimeter for increased natural lighting.  A centrally located circular atrium houses skylights that bring natural light into the interior of the building.  A large multi-purpose room located on the ground floor is designed for campus wide meetings and events.  The third floor features an elaborate meeting space for board meetings and special events.

Sustainable features include:

  • Materials with high recycled content
  • Regionally sourced materials
  • Large windows for natural lighting
  • High efficiency variable refrigerant HVAC system
  • Re-use of an existing brownfield
  • High SRI (solar reflective index) roofing
  • Low VOC paints, coatings, adhesives, sealants, and carpets
  • Photovoltaic solar panels on a canopy structure over the parking lot
close

Middletown War Memorial

Middletown War Memorial

The Town of Middletown, MD had an existing memorial for local World War II veterans that was dedicated in 1947. After more than 50 years in the elements, the plaques were in need of a touch up.  In an ongoing effort that began in 1999, Middletown and local Amvets Post 9 began efforts to refurbish and expand the memorial.  The original plaques were restored, flagpoles added to represent the five branches of the armed services (plus one each for POW-MIA and the US flags), and new granite monuments were erected with the names of servicemen and women who made sacrifices for their country from World War I through Iraq and Afghanistan.

close

APUS Academic Center

APUS Academic Center Front Entrance

Certified LEED Gold, this 45,000 square foot, four story administration building houses the University’s Admissions Department and was the first new building the University constructed in Charles Town.  In keeping with the historic nature of downtown Charles Town, APUS desired a building in harmony with its surroundings and the University’s tradition of renovating historic buildings elsewhere in town.  The building features managers’ offices around the central core of the building with open offices around the perimeter to maximize natural lighting.  The ground floor houses the university’s library featuring a large collection of military reference books.

Sustainable features include:

  • Photovoltaic solar panels on the roof
  • Large windows for natural lighting
  • High efficiency variable refrigerant HVAC system
  • Re-use of an existing brownfield
  • High SRI (solar reflective index) roofing
  • Low VOC paints, coatings, adhesives, sealants, and carpets
  • Materials with high recycled content
  • Regionally sourced materials
close

City of Hagerstown

The City of Hagerstown Parking Deck Entrance Plaza

Tucked between the historic Masonic Temple, Tristate Building, Walker House, and Schindel Rohrer, is a 200 space precast concrete parking deck.  Located in Hagerstown’s Downtown Arts & Entertainment District, the downtown city square and Historic Maryland Theater are within a block of the parking deck.  The parking deck’s ideal location improves connectivity between parking and downtown attractions.  It connects directly to the Potomac Walk Building’s Trader’s on the Potomac retail shop, Bulls & Bears restaurant, and office space, and has direct access to South Potomac Street.

The site slopes dramatically from front to back, which allows this five story structure to remain hidden from South Potomac Street, the main thoroughfare through downtown Hagerstown.  In keeping with the historic nature of the parking deck’s surroundings, brick veneer was cast into the precast concrete panels and antique style light fixtures were selected for the walkway between the deck and the Schindel Roher building.  The parking deck elevator provides handicapped accessibility to the adjacent buildings, where not possible previously.

close

William Bowen Residence Addition

Bowen addition

The family room addition anchors the west end of the existing brick rancher, creating a corner outside courtyard. Large glass doors and windows on the east wall of the family room take advantage of the morning sun, and overlook the courtyard. The family room provides a half bath and laundry facilities, which existed in the basement prior to construction.

close

Sycamore Springs Farm

Sycamore Springs Farm Side Entrance

Sycamore Springs Farm posed a challenge in creating a modest addition to an historic stone farm house while maintaining the house’s character.  The addition included expanding the family style kitchen, den, and master bedroom. Careful attention was given to the exterior finishes to ensure that they did match the existing house.

 

close

Good Spirits Farm

Good Spirits Farm Wine Cellar Bar

Good Spirits Farm was both an addition and renovation to an existing farmhouse that was once used as a hospital during the Civil War. With its renovated space and pool house addition, this home enjoys mountainside views in scenic Western Maryland. The wine cellar in the renovated basement provides cold storage for 1,000 bottles of wine in custom chilled cabinets, and storage for 1,000 more in the cabinets below.

Published: Wine Spectator Magazine E-mail Newsletter, 2008

 

close

Cool Hollow Residence

Cool Hollow Pool House Exterior Elevation

Located in the countryside, this pool house for the private residence, named Cool Hollow,  features heavy timber trusses and high clerestory windows. The interior fireplace connects to an exterior terrace fireplace overlooking the swimming pool. The patio was converted into a sunroom, maintaining the existing brick as the flooring of the new space.

close

Younger Residence

Younger Residence Game Room

The interior of this 7,000 square foot residence was completely renovated. The design integrated an expanded kitchen, family game room, and farm style dining table.

Slate terraces, hemlock hedge rows, and a formal boxwood garden compliment the architecture of the Younger Residence.

close

Braddock Heights VFD

Braddock Heights VFC Exterior Façade

Braddock Heights Volunteer Fire Department staff is expanding, meeting the needs of the local community and its safety.  Their previous facility only accommodated three bunks, with limited community space for increased staffing.  The existing facility has been expanded in the past with little attention to internal flow and aesthetic cohesiveness of the architecture.  The Building Committee stressed the importance of a unified exterior façade, and improvement of the interior layout to meet their current expansion needs and those in the future.

The renovation and addition add a larger community area, six person bunk room, dedicated Fire Chief bunk room, weight room, and a large training room for its staff.  The existing building has multiple roof pitches and flat roofs, resulting in an awkward façade arrangement in a Victorian style community.  The addition conceals those awkward roofs, and unifies the exterior appearance with a barrel vault roof and stick built brackets to compliment the surrounding environment.  The exterior CMU color chosen was red, in contrast to the existing tan CMU.  The color change creates a focal point to the building and enhances the primary entrance for visitors.

close

Lucy School

The Lucy School Primary Building Classroom

The Lucy School is a 7,000 square foot “state of the art” facility showcasing the latest in green design; including photo voltaic solar panels, rainwater collection, natural lighting, and ground source heat pumps.  The school has four classrooms, an art room, and open classroom space for multipurpose events.  In 2011, the school became the first LEED Platinum Certified School in the State of Maryland achieving 10 credits more than were required for the Platinum rating.

Sustainable features include:

  • Low VOC paints, coatings, adhesives, sealants, and carpets
  • Rapidly renewable materials – cotton insulation, bamboo and cork flooring
  • FSC certified lumber
  • Reused materials – reclaimed heavy timber and decking/framing
  • 50% reduction in CO2 emissions from concrete
  • 15,000 Kilowatt solar array
  • High SRI (solar reflective index) roof material and paving
  • Waterless urinals
  • Reuse of rainwater to flush toilets
  • Natural lighting
  • Materials with high recycled content
  • Diverted 75% of construction material from landfill through recycling program
  • Rain gardens
  • Sedum green roofing
close

Bulls and Bears Restaurant

Bulls and Bears Restaurant Bull Pen

In addition to office space, the renovation of the Tristate Building in downtown Hagerstown houses the Bulls and Bears Restaurant.  The renovation included the restoration of the historic front of the building and exposed the original stone foundation wall and wood framing in the restaurant space.  To make space for the “Bull Pen” in the basement of the restaurant, the existing stone foundation walls were underpinned and the floor was excavated through two feet of solid rock.

close

Intelsat Disaster Recovery Facility

Intelsat Disaster Recovery Facility Exterior Façade

The Disaster Recovery Facility provides Intelsat’s clients with an offsite disaster recovery location, away from their primary operation.  Rather than being a part of Intelsat’s main facility, a free standing structure was preferred to allow independent access for the convenience of Intelsat’s clients.

The 6,000 square foot building includes separate electrical rooms for each client, designed specifically to meet their needs and around the 2n+1 model, meeting the industry’s best practices.  A full two foot raised floor system for cabling and under floor HVAC distribution allows for traditional equipment installations.  The white TPO roof reflects much of the solar heat gain of the building reducing the buildings overall energy consumption.

close

Intelsat Antenna Support Facility

Intelsat Antenna Support Facility

Intelsat’s expansion of their Mountainside Teleport required a third generator and additional electrical service to meet their growing demand.  Their existing facility was designed with this planned expansion in mind; but when the third generator was implemented, acoustical consideration for the adjacent offices and conference rooms was a primary concern.  A 1.5 megawatt generator, new electrical switch gear, and an additional 20,000 gallon fuel tank were installed to provide the appropriate backup capacity of Intelsat’s increased demand.  Exterior sound baffles and an acoustical wall provide a sound buffer from adjacent spaces.

An additional support structure was required by the relocation of several antennae from another teleport.  The antenna support facility will command 5 full motion arrays.